Wysoki cholesterol = duże problemy

Nasza polska dieta nie zachęca nas do jadania w zdrowy sposób. Większość z nas spożywa duże ilości potraw składających się z czerwonego mięsa, warzyw skrobiowych jak ziemniaki, a także ostatnio coraz większej ilości fast foodów. W efekcie ilość przyswajanego tłuszczu nie tylko sprawia, że tyjemy, lecz otrzymujemy wysoki cholesterol.

Czym jest cholesterol?

Substancja organiczna, jaką jest cholesterol, to lipid z grupy steroidów. Nas jednak interesuje fakt, że w większości przypadków jest to substancja pochodząca z tłuszczy. Pełni ona niebagatelną rolę w naszym ciele, ponieważ cholesterol odpowiada między innymi za:

  • Pracę przemiany materii w komórkach ciała,
  • Poprawne funkcjonowanie wątroby,
  • Czystość żył od zatorów i przewężeń spowodowanych odłogami.

Sam cholesterol dzieli się na high density lipoproteins (HDL) oraz low density lipoproteins (LDL). Pierwszy z nich jest zwany dobrym cholesterolem i pomaga w pracy ciała, natomiast drugi określa się mianem złego, jako że może prowadzić do zatorów żył i w efekcie do zwału serca.

Dlatego też pojęcie wysoki cholesterol powinno być rozumiane w kontekście wysoki poziom jakiego cholesterolu. Domyślnie jednak zakłada się, że mówimy o tym niepożądanym przez nas.

Źródła wysokiego cholesterolu

patelnia z tłuszczem

Nasze ciało jest w stanie samemu produkować tę substancję (produkcja endogenna) albo też pobierać ją z zewnątrz (produkcja egzodenna). O ile w pierwszym przypadku na wysoki cholesterol nie mamy wpływu ze względu na genetykę naszego ciała, o tyle za pomocą diety na cholesterol jesteśmy w stanie kontrolować jego poziom.

Jak wspomniano we wstępie, wysoki cholesterol może przyczyniać się do problemów z sercem. Dlatego też tak ważna jest umiarkowana dieta oraz badanie krwi, zazwyczaj w wieku 30 lat i potem co pewien określony czas w celach kontrolnych.

Na wysoki cholesterol wpływa między innymi prowadzony tryb życia, palenie tytoniu oraz uwarunkowania genetyczne naszej rodziny. Niemniej poza skrajnymi przypadkami można w dosyć łatwy sposób regulować swój cholesterol. Wystarczy zamienić tłuste, czerwone mięsa na białe, drobiowe oraz ryby, które są znacznie uboższe w tłuszcze. Również należy odstawić jajka na pewien czas oraz jeśli możemy sobie na to pozwolić, smażyć potrawy na oliwie z oliwek albo najlepiej bez dodatku tłuszczu.

Nieodzowny jest ruch, który pozwoli dotlenić organizm, spalić tkankę tłuszczową oraz usprawnić nasze zdrowie. Nie ma co ukrywać, że bez wzmożonej aktywności nie będziemy w stanie zbić wysokiego cholesterolu szybko.

Related Posts

Zuza studiuje zaocznie na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie fizjoterapię, a po godzinach działa jako redaktor kilku serwisów internetowych poświęconych zdrowiu i urodzie. W przyszłości chciałaby prowadzić największy w Polsce serwis gromadzący ekspertów medycyny w celu dostarczania informacji o zdrowiu człowieka.
© 2024 MKS Nekla - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress